Urološka ambulanta

Urologija se ukvarja z ljudmi, ki imajo težave s sečili. K njim spadajo tudi bolniki s težavami s spolnimi organi in nadledvičnimi žlezami. Tradicionalni bolniki so seveda moški, ki imajo težave z uriniranjem, neredko pa obravnavamo tudi ženske, pri katerih so težave z uriniranjem drugačne in ne manj pogoste.

Pri moških v srednjih letih lahko pride do povečanja prostate, ki vpliva na hitrost in pogostost uriniranja. Čezmerno rast prostate zdravimo z zdravili oziroma z različnimi kirurškimi posegi, z laserskim zmanjšanjem velikosti prostate ali izrezovanjem tkiva skozi sečnico. K urologiji spadajo tudi težave s sečnimi kamni, ki lahko nastajajo v ledvicah ali v mehurju. Vsak organ v telesu, ki spada k urološkim, se lahko rakasto spremeni. Takrat največkrat priporočamo kirurško zdravljenje, z izrezom rakaste tvorbe.

Posebej so zanimive minimalno invazivne metode zdravljenja uroloških malignomov, saj so urološki organi dostopni preko trebušne votline. Laparaskopija je metoda, kjer preko majhnih rezov v trebušno steno vstavimo kamero z lučko in instrumente, s katerimi opravimo operacijo. Tako lahko izrežemo tumorje nadledvičnih žlez in ledvic, povečane bezgavke pri tumorjih testisov. Odstranimo lahko cel mehur in tumorsko spremenjeno prostato. S takimi metodami bolnikom nudimo hitrejše okrevanje, in manjše bolečine po operativnem posegu.

Neinvazivni biomarkerski test urina SelectMDX, ki napoveduje tveganje za prisotnost agresivnega raka ob biopsiji. Če je ugotovljeno nizko tveganje to pomeni, da obstaja 9 8% verjetnost, da nimate agresivnega raka prostate in ne potrebujete biopsije.

Diagnostika raka prostate sestoji iz pregleda krvi na PSA, digitorektalnega pregleda, magnetne resonance, biopsije prostate in ni vedno enostavna. PSA je encim znotraj prostate, ki sodeluje pri utekočinjenju sperme po ejakulaciji in ga je moc izmeriti v krvi. PSA ni tumorski marker, je pa pokazatelj bolezenskega stanja prostate, lahko tudi raka na prostati. Zlati standard v diagnostiki raka prostate je biopsija prostate, ki je invazivna metoda in jo neredko spremljajo zapleti, hkrati pa ni vedno zanesljiva pri dokazovanju raka prostate.

Dejstva:
– večina bolnikov s povišano vrednostjo PSA ob biopsiji ne bo imelo raka prostate,
– kljub negativni biopsiji prostate je se vedno možno, da ima bolnik raka prostate.

Rešitev
MD Medicina nudi bolnikom neinvazivni biomarkerski test urina SelectMDx, ki z veliko gotovostjo oceni trenutno bolnikovo tveganje za prisotnost visoko rizičnega raka prostate na podlagi katerega se urolog in bolnik lažje odločata bodisi o nadaljnji diagnostiki v smeri potrjevanja raka (biopsija, MRI), bodisi o samo pozornem spremljanju. Zanesljivost testa SelectMDx je zelo visoka. Negativni rezultat napove z 98% zanesljivostjo, kar presega presega tako biopsijo prostate kot tudi magnetno resonanco prostate.

Kar 50% bolnikom s povišanim serumskim PSA, ki opravijo urinski test SelectMDx, ni potrebno opraviti neprijetne biopsije prostate.

Zaradi visoke zanesljivosti (verjetnost, da je negativen rezultat pravilen je 98%) in vedno širše uporabnosti, so zdravniki test vključili v smernice Evropskega združenja urologov pri diagnostiki raka prostate (EAU Guidelines 2018).