Otorinolaringološka kirurgija

Odstranitev žrelnice (adenoidektomija)

Adenoidektomija je operacija, pri kateri se odstrani žrelnico. Žrelnica leži v zgornjem žrelu za nosno votlino. Povečana žrelnica je najpogostejši vzrok za slabo prehodnost nosu, dihanje skozi usta in smrčanje pri otroku. Lahko vpliva tudi na ponavljajoča vnetja ušes in slabši sluh pri otroku. Operacija poteka v splošni anesteziji s posebnimi instrumenti. Poseg naredimo skozi usta. Otroka običajno odpustimo domov naslednji dan.

Odstranitev mandljev (tonzilektomija)

Mandlji ali nebnice ležijo v trikotasti nebni loži, spredaj omejeni s prednjim, zadaj pa z zadnjim nebnim lokom. Indikacije za odstranitev mandljev so raznovrstne. Pri otrocih so vzroki za odstranitev mandljev največkrat povečani mandlji, ki motijo dihanje, hranjenje ali povzročajo obstruktivno motnjo dihanja, redkeje ponavljajoče se angine. Odstranitev je potrebna tudi po prebolelem peritonzilarnem abscesu, saj se ta lahko ponovi. Pri odraslih je indikacija za odstranitev mandljev kronično vnetje mandljev ali ponavljajoče angine. Za odstranitev se odločimo tudi pri sumu na maligno obolenje ali enostransko povečanje nebnice.
Tonzilektomijo izvajamo v splošni anesteziji. Prednost splošne anestezije je, da pacient med posegom spi in ne čuti bolečine, hkrati pa aktivno sodelovanje bolnika pri operaciji ni potrebno.