Urološka ambulanta

Urologija se ukvarja z ljudmi, ki imajo težave s sečili. K njim spadajo tudi bolniki s težavami s spolnimi organi in nadledvičnimi žlezami. Tradicionalni bolniki so seveda moški, ki imajo težave z uriniranjem, neredko pa obravnavamo tudi ženske, pri katerih so težave z uriniranjem drugačne in ne manj pogoste.

Pri moških v srednjih letih lahko pride do povečanja prostate, ki vpliva na hitrost in pogostost uriniranja. Čezmerno rast prostate zdravimo z zdravili oziroma z različnimi kirurškimi posegi, z laserskim zmanjšanjem velikosti prostate ali izrezovanjem tkiva skozi sečnico. K urologiji spadajo tudi težave s sečnimi kamni, ki lahko nastajajo v ledvicah ali v mehurju. Vsak organ v telesu, ki spada k urološkim, se lahko rakasto spremeni. Takrat največkrat priporočamo kirurško zdravljenje, z izrezom rakaste tvorbe.

Posebej so zanimive minimalno invazivne metode zdravljenja uroloških malignomov, saj so urološki organi dostopni preko trebušne votline. Laparaskopija je metoda, kjer preko majhnih rezov v trebušno steno vstavimo kamero z lučko in instrumente, s katerimi opravimo operacijo. Tako lahko izrežemo tumorje nadledvičnih žlez in ledvic, povečane bezgavke pri tumorjih testisov. Odstranimo lahko cel mehur in tumorsko spremenjeno prostato. S takimi metodami bolnikom nudimo hitrejše okrevanje, in manjše bolečine po operativnem posegu.

SPOLNA MEDICINA

K urologiji sodi tudi spolna medicina. Je veda, ki se ukvarja z vplivom psiholoških in telesnih dejavnikov, intimnih odnosov, družbenih dejavnikov, razvojnih učinkov, spolne usmerjenosti in raznolikosti, spolne identitete ter medspolnih razlik na spolno funkcijo. Zanimajo jo spolne izkušnje moških in žensk vseh starosti, tako posamezno kot v kontekstu partnerskih odnosov.

Spolna medicina si prizadeva izboljšati spolno zdravje s preventivo, diagnostiko, zdravljenjem in rehabilitacijo. Njen cilj je ponovna vzpostavitev in izboljšanje spolne funkcije, izboljšanje spolne izkušnje, dobrega počutja ter osebnega in medosebnega zadovoljstva v spolnosti.

V ambulanti za spolno medicino MD medicina, Sanatorij Ljubljana, nudimo diagnostiko in zdravljenje spolnih težav moških vseh starostnih obdobij. Sem sodijo: hormonske motnje in upad spolne želje, erektilna disfunkcija, motnje ejakulacije in orgazma, anatomske motnje penisa (npr. ukrivljenost penisa). Spolne težave moških obravnavamo posamezno ali v sklopu partnerskih odnosov.

Naši zdravniki so urologi, ki so se dodatno izobraževali na področju spolne medicine in opravili izpit Evropskega združenja za spolno medicino (ESSM). Pri obravnavi zagotavljamo visoko raven zasebnosti in si prizadevamo najti za pacienta najboljšo rešitev.